Dietetyczny zespół abstynencyjny
10 listopada 2009, 11:26U osób zmagających się z efektem jo-jo mogą wystąpić objawy zespołu abstynencyjnego. Badacze z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Bostonie zauważyli podczas badań na szczurach, że w ich mózgu pojawiają się wzorce aktywności typowe dla powracających do nałogu alkoholików.
Pomocny kryzys
16 marca 2010, 12:00Kryzys gospodarczy okazał się bardzo korzystny dla firm z sektora półprzewodników. Sprzedaż jest co prawda wciąż niższa od rekordowego 2007 roku, jednak zmiany wymuszone spadkiem koniunktury spowodowały, że producenci układów scalonych notują najwyższy od dekady margines zysku.
Picie kawy chroni przed cukrzycą
11 czerwca 2010, 12:25Picie kawy zapobiega cukrzycy typu drugiego. Naukowcy są przekonani, że w dużej mierze za zaobserwowany efekt odpowiada kofeina. Badania prowadzono na myszach, a uzyskane wyniki wyglądają bardzo obiecująco (Journal of Agricultural and Food Chemistry).
Kaczka idealna
11 sierpnia 2010, 10:49Matematycy z Uniwersyteckiego College'u Londyńskiego stworzyli równanie na idealne puszczanie kaczek. Temat wydaje się błahy, lecz naukowcy dodają, że wyliczenia można wykorzystać w transporcie morskim – rozważając zachowanie statków na wzburzonym morzu – i powietrznym (tutaj poważnym problemem są z kolei drobiny lodu osadzającego się i odbijającego od skrzydeł czy kadłuba).
Myślenie o czasie sprzyja kontaktom towarzyskim
8 października 2010, 11:07Ludzie, którzy myślą o czasie, chcą spędzić więcej czasu z rodziną i przyjaciółmi, lecz jeśli naprowadzi się ich na skojarzenia związane z pieniędzmi, ich głowa będzie całkowicie zaprzątnięta pracą.
Wstrząsowa terapia na chorobę Parkinsona?
10 stycznia 2011, 20:52Parkinson to choroba, na którą nie ma lekarstwa. Możemy jedynie opóźniać i łagodzić jej przebieg. Być może cennej terapii dostarczy wynalazek dziewiętnastowiecznego uczonego, który zauważył, że objawy choroby Parkinsona łagodzą przejażdżki bryczką.
Więcej sodu, mniejszy lęk
6 kwietnia 2011, 15:16Podwyższony poziom sodu w organizmie (hipernatremia) zmniejsza reakcję na stres. Wg naukowców, oznacza to, że zwiększając pragnienie, słone przekąski w pubie, np. orzeszki czy paluszki, zapewniają nie tylko zyski właścicielom lokalu (klienci kupują wtedy więcej napojów), ale i samym gościom, którzy przezwyciężają w ten sposób swoje lęki społeczne.
Razem działają lepiej niż eliminowanie tłuszczów nasyconych
26 sierpnia 2011, 11:17Osoby z za wysokim poziomem złego cholesterolu LDL powinny się raczej zwrócić ku pokarmom obniżającym poziom cholesterolu, np. awokado, orzechom i soi, niż decydować się na przejście na dietę zawierającą niewielkie ilości tłuszczów nasyconych. Naukowcy dowiedli, że w pół roku dzięki łącznemu oddziaływaniu tych pierwszych można osiągnąć o wiele lepsze rezultaty.
Krótki impuls wywołuje lawinę ekscytonów
23 grudnia 2011, 07:00Artykuł, opublikowany w Nature Communications przez Hidekiego Hiroriego, zapowiada przełom w budowie urządzeń wykorzystujących tranzystory.
Facebook ciągle traci na wartości
31 maja 2012, 10:19Z Bloomberg Billionaries Index, codziennego rankingu 40 najbogatszych osób na świecie, wypadł Mark Zuckerberg. To efekt kolejnego spadku akcji Facebooka, których cena we wtorek spadła poniżej 30 dolarów, a obecnie wynosi 28,19 USD